A Forráspont egy tudásközpont, amelyet az Aktív Energia Egyesület hozott létre. Célja, hogy mindenki számára elérhetővé és megismerhetővé tegye a környezettudatos és energia-hatékony életmódot, valamint hirdesse a fenntarthatóság eszméjét és gyakorlatát pozitív példákkal és praktikus ötletekkel.

A Pakson létesüt Forráspont Energiaház bemutató épülete egyrészt a fenntartható életmód és energia hatékony, környezetbarát építési eljárásokat kívánja bemutatni kiállításokkal, konferenciákkal és szakmai rendezvényekkel, másrészt az épület már önmagában is a fenntartható építés szimbóluma, hiszen kiemelt cél volt a tervezésnél egy olyan építészeti-esztétikai megjelenés kialakítása, amely az épület rendeltetését és ökológiai küldetését demonstrálja.

A Forráspont Energiaház Pakson az időjáráshoz alkalmazkodva kibővül és a külső hőmérséklethez igazodva visszahúzódni is képes hőszigetelő héjszerkezetének köszönhetően. A bemutató központ különlegessége a használati tér klímájához alkalmazkodó méretszabályozás mellett az is, hogy a bemutatandó építészeti eljárás minimalizálja a hőveszteséget, míg az épület maximálisan kihasználja a szoláris energiát.

A Forráspont Energiaház három, különböző funkcióval és ennek megfelelően eltérő anyagokból és szerkezetekből felépülő egységből áll.
• Az első magas tetős, vasbeton vázas, vályogból készülő épületrész állandó kiállítást, irodahelyiségeket, tárgyalókat, raktárakat, és gépészeti helységet foglal magában.
• A második épületrész, az időszakos kiállítás és rendezvénytér egyezik az első épületrész geometriájával, viszont teljes mértékben fém-üveg konstrukció.
• A harmadik épületrészt az üvegcsarnok előtti nyitott terasz képezi, amely fölé átmeneti évszakokban (tavasz, ősz) a mozgatható héjszerkezet eltolódik és egy kellemes nyitott-fedett tornác jellegű teret alakít ki, ami teraszként vagy rendezvények helyszínéül szolgálhat. Az épületegyüttes fűtése és hűtése hőszivattyúval és geotermikus energiával történik.
A hármas tagolású rendszer a hagyományos magyar háromosztatú parasztház formát is felkarolja. Az épület nemcsak nagymértékben növeli energiahatékonyságot, hanem bemutató épületként többletjelentéssel is bír: a társadalom széles rétegeinek demonstrálja a környezetbarát és energiatakarékos építési és működési megoldásokat.